sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Ihmissuden myytit ja kansantarinat.

Ihmissusi on myyttien mysteeri, myös elokuvissa, sarjakuvissa ja kauhukirjallisuudessa esiintyvä olento. Ihmisistä jotka kykenivät muuttumaan susiksi tai sudenkaltaisiksi olennoiksi. Mistä nämä myytit ja tarinat saivat alkunsa?


Se selviää kun tutkitaan erilaisia ihmissusiin liittyviä myyttejä, kansantaruja ja vähän historiaakin.

Ihmissusi


Ihmissusi on myyteissä ja kansantaruissa esiintyvä peto: ihminen, joka kykenee muuttumaan sudeksi tai sudenkaltaiseksi olennoksi. Ihmissusi, tai muuksi petoeläimeksi muuttuva ihminen, on esiintynyt myyteissä ja taruissa läpi historian ja ympäri maailmaa.

Ihmissusimyytit eroavat usein toisistaan. Useissa myyteissä ihmissusi on päiväsaikaan ihminen, mutta muuttuu keskiyöllä täysikuun vaikutuksesta sudeksi. Joissakin tarinoissa ihminen kykenee muuttumaan sudeksi milloin itse haluaa.

Kenties tunnetuin tapa muuttua ihmissudeksi tapahtuu toisen ihmissuden pureman kautta, mutta joissakin myyteissä ihmissudeksi saatetaan muuttua esimerkiksi kirouksen seurauksena.
Tunnetuin tapa tappaa ihmissusi on ampua sitä hopealuodilla.

Ihmissusi on paljon käytetty aihe kauhun alan populaarikulttuurissa, esimerkiksi sarjakuvissa, televisiosarjoissa ja elokuvissa.

Ihmissuden historia


Ensimmäiset merkinnät ihmissusista on löydetty antiikin kreikkalaisen historioitsijan Herodotoksen teoksista. Herodotos kirjoitti eräässä historianteoksessaan skyyttien uskovan neuri-naapurikansansa muuttuvan kerran vuodessa susiksi.

Myöhemmät historioitsijat ovat epäilleet ihmissusitarinan juontuvan pohjoisessa asuneiden neurien käyttämistä turkisvaatteista, jotka olivat antiikin kreikkalaisista omituisia. Roomalaisen kirjailijan Petronius Arbiterin kirjoittamassa romaanissa Satyriconissa ensimmäiseltä vuosisadalta kerrotaan tarina ihmissudesta.

Kuuluisimpia historiallisia ihmissusia ovat olleet Jean Grenier ja Peter Stubbe. Nämä väitetyt ihmissudet on yleensä todettu mielenvikaisiksi.

Esimerkiksi lykantropia on mielenterveydellinen häiriö, jota sairastava henkilö kokee joko olevansa eläin tai olevansa muuttumassa eläimeksi, esimerkiksi sudeksi.

Sairastava henkilö ei todellisuudessa muutu eläimeksi, mutta saattaa käyttäytyä sen eläimen tavoin, joksi uskoo olevansa muuttumassa tai muuttunut. Sairaus on harvinainen eikä sen syitä vielä ymmärretä hyvin. Sairaudella on saattanut olla vaikutusta ihmissusimyytin syntymiseen.

Ihmisusi myytit ja Ihmissuden tuntomerkit


Siitä, miten ihmissudeksi voi muuttua, on monia myyttejä. Yksi tunnetuimmista tavoista muuttua ihmissudeksi on joutua sellaisen puremaksi tai raapimaksi. Joissakin myyteissä ihmissudeksi saatetaan muuttua esimerkiksi jonkin jumalan tai noidan kostoksi langettaman kirouksen takia.

Ihmissudeksi saattaa muuttua myös tehtyään sopimuksen paholaisen kanssa.
Ihmissusi saattaa susimuodossaan olla aivan oikean suden näköinen tai pelkkä sudenkaltainen olento, joka esimerkiksi kävelee kahdella jalalla ja osaa puhua.

Ihmismuodossaan ihmissusilla on useita tuntomerkkejä, jotka vaihtelevat myytistä toiseen. Esimerkiksi joissakin myyteissä ihmissuden tunnistaan siitä, että sillä on ihmismuodossaan hyvin tuuheat kulmakarvat, karvaiset kämmenet, erityinen selkärangan mutka ja harvinaisen pitkä etusormi Se saattaa myös kammota hopeaesineitä. Jouluaattona syntyneiden lapsien on joskus ajateltu muuttuvan ihmissusiksi.

Kertomuksien mukaan sudenhahmoisen ihmissuden voi muuttaa takaisin ihmiseksi kutsumalla sitä ristimänimellä tai tarjoamalla sille ruokaa.

Järeämpiä aseita kaivattaessa ihmissuden voi tappaa hopealuodilla tai muilla hopeasta tehdyillä esineillä. Hopealuoti on yksi tunnetuimmista tavoista tappaa ihmissusi.

Kuollut ihmissusi muuttuu yleensä takaisin ihmiseksi, mutta joidenkin tarinoiden mukaan se muuttuu kuollessaan vampyyriksi. Joissakin kertomuksissa ihmissusi lakkaa tietyn ajan kuluttua, esimerkiksi kirouksen rauettua, olemasta ihmissusi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti