Norjalainen taruhevonen Sleipnir oli isäntänsä Odin-jumalan suuresti rakastama hurja ratsu, joka keräsi taistelussa kaatuneiden sielut ja kuljetti ne Valhallaan, sankareiden iäiseen ilopaikkaan.
Sleipnir kahdeksanjalkainen hevonen
Kahdeksan taianomaista jalkaa tekivät Sleipniristä kaikkein nopeimman hevosen, joka saattoi laukata ilmassa yli maiden ja merien.
Sleipnir oli Odinin, skandinaavisen ylijumalan mahtava ori, jonka kotitalli oli Aasgaardissa ylisessä maailmassa. Se laukkasi tuulta nopeammin ja ylitti kaikki esteet.
Outo perimä
Sleipnirin isä oli Svadilfari, valtava musta ori, joka kuului eräälle jättiläiselle. Tämä tarjoutui rakentamaan yhdessä kesässä linnan suojaamaan Aasgaardia, skandinaavisten jumalten taloa, jos saisi palkkioksi auringon ja kuun sekä Freija-jumalattaren puolisokseen. Jumalat pitivät tarjousta suureellisuudessaan mahdottomana ja suostuivat siihen pilan päiten.
Svadilfari osoittautui kuitenkin valtavan vahvaksi tehden kahden hevosen työt ja jättiläisen yritys alkoi näyttää onnistuvan.
Svadilfari ja Loki hevosen hahmossa. |
Sleipnirin isä Svadilfari, valtava musta ori. |
Loki
Jumalat huolestuivat ja pyysivät joukostaan Lokia, suurta taikuria ja temppuilijaa hidastamaan työtä. Loki muutautui kauniiksi harmaaksi tammaksi ja vietteli Svadilfarin pois isäntänsä luota. Tämä siitti taikatammalle varsan, ihmeellisen Sleipnirin, joka peri isänsä voimat.
Sleipnirin vanhemmat Svadilfari ja Loki. |
Sleipnir kahdeksanjalkainen taruhevonen, Svadilfarin ja Lokin jälkeläinen. |
Suku on pahin
Sleipnir ei ollut Lokin ainoa jälkeläinen. Eräässä vaiheessa tämä silmänkääntäjä kyllästyi jumalten seurassa elämiseen ja otti vaimokseen jättiläisen.
Avioliitosta syntyi kaksi poikaa ja tytär, mutta toisin kuin Sleipnir nämä lapset olivat pahoja olentoja. Fenrir oli valtava ja käsittämättömän vahva susi, hirmuinen käärmeveli Jörmungandr taas jatkoi kasvuaan, kunnes se kiersi koko Maan ympäri.
Sisar Hel oli kaunis toiselta kyljeltään, mutta eloton kuin ruumis toiselta. Sleipnir tapasi sisarpuolensa Manalassa, jonne Odin oli tämän karkottanut kuolleiden kuningattareksi.
Fenrir tapaa ja tappaa Sleipnirin ja tämän yhdessä Odinin kanssa Ragnarökissä, maailmanlopun taistelussa.
Sleipnirin matka manalaan
Kun sokea pimeyden jumala tappaa Balderin, auringonjumalan, valo häviää ja pahuuden voimat uhkaavat maailmankaikkeutta. Hermod Nopea satuloi tällöin Sleipnirin vaaralliselle matkalle Manalaan Balderin pelastamiseksi.
Yhdeksän vuorokautta Hermod ja Sleipnir laukkaavat maata, taivasta ja merta myöten Manalan porteille, joita vartioi raivokas vahtikoira Garm.
Rohkea Sleipnir loikkaa sen yli ja jatkaa syvälle hornaan ohi tulirotkojen ja piinattujen sielujen. Vielä syvemmällä he ohittavat lauman sylkeviä käärmeitä ja Nidhogg lohikäärmeen, joka imee maan päällä väärin tehneiden verta.
Lopulta sankariratsukko tavoittaa Manalan kauhean Hel-jumalattaren. Hän asettaa ehdon ja lupaa vapauttaa Balderin vain, jos kaikki olennot maan päällä vuodattavat yhden kyyneleen tämän puolesta.
Kaikki itkevätkin, mutta eivät Balderin vaan yksinäisen jättiläisnaisen puolesta. Niimpä Balder ei pääse vapaaksi vaan pysyy kahleissa maailman loppuun asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti